Ana Sayfa Basligi

29 Kasım 2010 Pazartesi

Akşehir Şehrinin Adı Anlamı Kökeni Kuruluşu

.
Φιλομήλιον Philomelion (gre),
Philomelium (lat),
Filomelio (ital),
Falūmi (arab),
Belde-i Beyza,
Aqshahr,
Ak-Shehr,
Ak-Shahr,
Akshehr,
Akshahr,
Akşar,
Akshehir,
Akşehir

Yukarida Aksehir´in eski isimlerini ve cesitli dillerde ki telafuzunu görüyorsunuz.

Aksehir´in ilk ismi Philomelion olarak bilinmektedir. Cünkü bugünkü şehir merkezine yakın bir yerde bulunan bir mil taşı üzerinde, "Philomelion" sözcüğü yazılıdır. Tek yazılı belge olan bu mil taşı Arkeoloji Müzesi'nde (Tas Medrese) görülebilir.

Yunan ve Romali gezginler, yazarlar ve savas katiplerinin yazilarinda, bir sehir ile diger bir sehir arasindaki uzaklik ve cografi durumunu anlattiklarindan yola cikarak, Aksehir´in eskiden isminin Philomelion oldugu bilim adamlari tarafindan kabul edilmis bir gercektir.
:
Emekli olana kadar Köln Üniversitesinde akademik direktör olarak calisan Prof. Georg Petzl´e, Klassischer Philologe ve Epigraphiker, Philomelion´nun ne anlama geldigini sordugumda, "Aksehir´de güzel elma var mi?" diye cevapladiginda, sasirmistim. Latince ve eski Yunanca dili ve yazilimi egitimi alan Prof. Georg Petzl´e göre "Philomelion = Elma Sevenler = Apfel-Liebhaber (alm.)" anlamina gelmektedir. Eski Yunanca "philomelos" dan cikma olabilirmis.
:
Cesitli kitap ve internet sayfalarinda Philomelion´nun "Bal sevenler" anlamina dair bir cok yazi vardir. Simdi "Bal sevenler" mi, yoksa "Elma sevenler" diyari mi dogrudur diye düsündügümde, Aksehir´de bal ile ilgili pek birsey görmedigimi, fakat yakin zamana kadar "Aksehir kirazi" ünlü olmadan önce, cok güzel elmalarin yetistigini biliyorum. (Babama "Elmaci Ahmet" derler.)
:

.
Aksehir´in Philomelion olarak Büyük Iskender´in Anadolu´dan gecisinde Milat´dan önce 334/333 yilinda Mekodonyalilar tarafindan kuruldugu varsayilmaktadir. Bakiniz (Almanca) ve Bakiniz (Almanca)
..
1911 dogumlu rahmetli anneanem, bana kücüklügümde her zaman Büyük Iskender´in sari uzun sacli ve mavi gözlü bir kahraman oldugunu anlatirdi. Okuma ve yazmasi olmayan bir kisinin, 2300 yil önce yasamis birini böyle detayli anlatmasinin nasil sasirtici bir sey oldugunu, simdi yeni anliyorum.
.
Yazili olarak ilk Philomelion adi, Jül Sezar (Latince: Gaius Julius Caesar) zamaninda yasamis Marcus Tullius Cicero nun Milat´dan önce 77-79 yilinda Yunanistan ve Kücük Asya´ya (Anadolu´ya) yapti gezilerde Atticus´a yazdigi mektuplarda raslanmaktadir. Bakiniz (Almanca)

Daha sonra Philomelium adi, Milat´dan sonra 155/156 yilinda Smyrna (Izmir) kilisesinin Philomelion (Aksehir) kilisesine yazdigi piskopos aziz Martyrium Polykarp´in Romalilar tarafindan öldürülmesini anlatan mektupda gecmektedir.

Ayrica Mustafa Yildirimer bu konuda cok genis bilgi iceren bir yazi yazmistir. Buraya bakiniz.

:

Hiç yorum yok: